STEM revolucija zahvatila Lekenik, osnovnoškolci programiraju k'o od šale

Kako izraditi vlastitog emotikona, mjerač temperature ili pak brojač koji radi na dodir? Vjerovali ili ne, sve to znaju naši mališani iz SOS Dječjeg sela Lekenik. I to zahvaljujući hvalevrijednoj radionici micro:bit Croatian Makersa.

Kada bi vam netko rekao da se među osnovnoškolcima zu Hrvatskoj kriju budući programeri biste li mu vjerovali? Zahvaljujući gospodinu Nenadu Bakiću, osnivaču Instituta za razvoj i inovativnost mladih, djeca u višim razredima osnovne škole već se uče osnovama programiranja.

Naime, gospodin Bakić pokrenuo je akciju za doniranje BBC micro:bit uređaja školama i ustanovama među kojima se našlo i SOS Dječje selo Lekenik. Tako su naša djeca ove subote, 25. veljače, odradili prvu radionicu programiranja pod voditeljskom palicom Vlade Lendvaja.

'Djeca u Hrvatskoj za sada poprilično zaostaju u tehnološkoj izobrazbi za ostatkom svijeta, a za time nema potrebe. Danas raspolažemo zaista jednostavnim načinima učenja, poput BBC micro:bit računala. Upravo u tu svrhu SOS Dječjem selu donirano je 20 takvih uređaja. Danas provodimo prvu radionicu tijekom koje će djeca naučiti korištenje i programiranje tih uređaja. Radi se o uređajima koji su osmišljeni upravo za edukaciju te su ove godine svi učenici sedmog razreda u Velikog Britaniji dobili takav uređaj kojeg koriste u redovnoj nastavi. U Hrvatskoj je za sada 900 ustanova i škola dobilo paket od po 20 takvih uređaja, a nadamo se da će ga početkom iduće školske godine Ministarstvo podijeliti svim školama. To su jako korisne, a jeftine stvari i zaista nema opravdanja da se ne uvedu u redovnu nastavu', rekao je gospodin Lendvaj te nadodao:

'Već na prvoj radionici djeca nauče puno toga. Najbolje je što nisu ni svjesna da kroz igru uče osnove programiranja. Specifičnost ovakvih alata jest da se u njih jako lako ulazi, ali su jako moćne i kvalitetne stvari'.

Koliko je zamiljivo i edukativno učiti programirati putem micro:bit račinala, potvrdili su i naši mališani koji su nakon dva školska sata radionice nestrpljivo ispitivali kada će moći ponovno programirati.